Generalitati
Clavicula este unul din oasele principale ale articulatiei umarului, este un os pereche in forma de S italic, culcat ce conecteaza centura scapulara de scheletul axial si are rolul de a sustine, si a da stabilitate si forta umarului.
Fracturile de clavicula reprezinta intre 40%-60% din totalul fracturilor produse la nivelul umarului, cel mai frecvent mecanism de producere fiind cel traumatic indirect, prin cadere pe umar sau pe mana. Ca si localizare cele mai frecvente fracturi se produc la nivelul treimii mijlocii a claviculei urmate de fracturile treimii laterale, cele mediale avand cea mai mica frecventa.
Simptomele fracturii de clavicula
- Principalul simptom este reprezentat de durerea acuta brusca aparuta dupa lovire directa pe clavicula sau umar sau in urma caderii pe umar sau mana;
- Imposibilitatea de a ridica membrul respectiv din cauza durerii;
- Pozitia vicioasa a umarului care este „cazut" si adus anterior; aplecat în faţă, cu mâna sănătoasă ţinând-o pe cea bolnavă;
- Deformarea regiunii cu scurtarea umărului;
- Prezenta vânătailor în dreptul fracturii.
Diagnosticul fracturii de clavicula
Diagnosticul fracturii de clavicula se pune pe baza examenului clinic şi a unei radiografii standard in incidenta antero-posterioara aceasta fiind suficienta in majoritatea cazurilor.
Tomografia computerizată este necesara in cazurile in care fractura intereseaza suprafetele articulare.
Tratamentul
Majoritatea fracturilor de clavicula pot fi tratate cu succes ortopedic folosind imobilizarea in bandaj Dessault 14-21 zile sau bandaj Watson-Jones timp de 4 saptamani.
Tratamentul chirurgical are indicatie in fracturile instabile, fracturile deschise sau in iminenta de deschidere, fracturile cu traumatisme vasculare associate si in fracturile cu deplasare mai mare de 2 cm.
Tratamentul chirugical consta in reducerea fracturii deschise ( fragmentele osoase sunt repozitionate ) si fixarea acestora folosind o placa si suruburi speciale. Placa si suruburile nu sunt indepartate dupa vindecarea osului decat daca genereaza disconfort.
Postoperator membrul este imobilizat intr-un bandaj Dessault pentru aproximativ 7 zile, ulterior intr-o esarfa pana la 21 de zile. Pacientul este indrumat sa inceapa progresiv kinetoterapia din a 14-a zi postoperator. Recuperarea medicala reprezinta unul dintre cei mai mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical.
Complicatii chirurgicale
Principalele riscuri asociate interventiei chirurgicale in cazul fracturilor de clavicula includ:
- Nonconsolidarea fracturii ;
- Leziunile vasculo-nervoase;
- Infectia;
- Consolidarea in pozitie vicioasa;
Rezultate
Majoritatea pacientilor isi reiau activitatea dupa o luna si jumatate pana la 3 luni de la producerea fracturii in functie de stadiul de consolidare a acesteia. Chirurgul ortoped va aprecia daca fractura este suficient de stabila. Odata ce fractura de clavicula s-a vindecat complet, pacientul isi poate relua activitatea sportiva fara restrictii.