Scolioza reprezinta o diformitate in plan frontal a coloanei vertberale insotita de rotatia corpilor verteberali implicati.
În functie de varsta de aparitie a diformitatii, cele mai frecvente tipuri de scoliza intalnite sunt scolioza adolescentului sau scoliuoza adultului.
- In cazul scoliozei adolescentului, cel mai frecvent cauza aparitiei este necunoscuta, motiv oenttru care scolioza este considerate idiopatica;
- In cazul scoliozei adultului cauza cea mai frecventa este patologia degenerative. Alte cause cunoscute ale scoliozei sunt afectiunile neuromusculare, traumatismele, inegalitatea de membre pelvine.
Aprrecierea gravitatii scoliozei se face prin masuraea unghilui de curbura prin metoda Cobb, a carui valoare va stabili si tipul de tratament indicat. In functie de aceasta valoare, recomandarea va fi de program de kinetoterapie, orterza toracolombosacrala sau interventie chirurgicala.
Una dintre consecintele majore ale scoliozei toracale este insuficienta respiratorie. In cazul scoliozei adolescuentului, interventia chirurgicala are ca scop principal stoparea agaravarii curburii si, implicit, stoparea progresiei insuficientei respiratorii.
In cazul scoliozie adultului, scopul principal ala interventiei chirurgicale este de corecta si stabiliza coloana vertebrala in scopul de ameliora durerea si de preveni aparitia complicatiilor de tip spondilolstezis sau hernie disc.
Interventia chirurgicala va realiza corectia si fuziunea coloanei vertebrale afectate, motiv pentru care, unii pacienti pot experimenta postopertapor o lipsa de mobilitate care insa nu va afecta functional calitatea vietii.