Artroza reprezinta o patologie degenerativa care este produsa de degradarea sau subtierea cartilajului articular. Cel mai frecvent se intalneste la nivelul soldului si genunchiului, dar poate afecta si articulatia cotului, umarului, gleznei, pumnului etc.
Cele mai frecvente simptome care insotesc aceasta afectiune sunt:
- durerea - la initierea sau in timpul mobilizarii sau dupa efort fizic
- rigiditate articulara
- senzatie de tensiune la nivelul articulatiei
- scaderea mobilitatii articulare
- cresterea in volum la nivelul articulatiei afectate
Factorii de risc care determina aparitia artrozei sunt: varsta, obezitatea, sexul feminine, prezenta leziunilor traumatice in antecedente, diformitatile locale, factori genetici, afectiuni metabolice (diabet zaharat, hemocromatoza), afectiuni autoimmune (poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica, lupus eritematos)
Pentru diagnosticul correct al afectiunii, medical curant va recomanda efectuarea de investigatii imagistice – radiografii, CT sau RMN. In functie de gradul afectarii articulare, tratamentul poate varia de la administrare de medicatie antialgica si antiinflamatorie, suplimente alimentare in scopul incetinirii degradarii cartilajului articular, program de fizioterapie pana la interventia chirurgicala de artroplastie a articulatiei afectate.