Generalități:
Traumatismele mâinii ce implică rupturi ale tendoanelor pot avea repercursiuni funcționale importante, având în vedere că flexia și extensia degetelor se bazează pe integritatea acestor tendoane. Deficitul funcțional poate fi important și nu trebuie neglijat.
Tratament:
Conservator – În cazul in care ruptura tendinoasă implică avulsia inserției cu un fragment osos, se poate opta pentru imobilizarea lanțului digital în atelă gipsată sau orteză, existând o șansă de vindecare fără necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Chirurgical – Luând în considerare durata de timp trecută de la traumatism, se poate opta pentru sutura primară a tendonului, un transfer tendinos de la un mușchi funcțional sau reconstrucția cu autogrefă tendinoasă. Pacientul optează pentru alternativa terapeutică dorită după consultarea cu medicul curant.
Complicații:
Rata de complicații este direct proporțională cu gradul de invazivitate al procedurii chirurgicale alese. Intra și post-intervențional pot apărea leziuni neurologice – parestezii locale ce au un grad variabil de remisiune ce pot necesita intervenții chirurgicale ulterioare; leziuni vasculare ce pot necesita intervenții chirurgicale ulterioare; Anumite proceduri de reconstrucție implică necesitatea de timpi chirurgicali seriați. Rolul investigării preoperatorii este de a identifica o fereastră chirurgicală optimă și de a minimiza șansa complicațiilor.
Recuperare:
Depinzând de tipul de intervenție chirurgicală efectuată, reluarea activității se face conform indicațiilor medicului curant și în limita durerii – anumite proceduri necesitând imobilizare în atelă gipsată pentru protejarea reconstrucției tendinoase sau orteză sau o intervenție chirurgicală ulterioară. De obicei, pacienții vor avea un pansament de îngrijit până la 14 zile. Supravegherea post-intervențională se efectuează conform controalelor stabilite cu medicul curant sau la nevoie, în cazul apariției complicațiilor.