Generalități:
Degetul în resort face ca un deget să se blocheze într-o poziție îndoită. Se poate îndrepta brusc, cu durere asociată. Degetele cel mai des afectate sunt degetul inelar și degetul mare, dar afecțiunea poate afecta orice deget. Simptomatologia apare atunci când tendonul care controlează acel deget nu poate aluneca lin în teaca în care este înconjurat. Acest lucru poate apărea dacă o parte a tecii tendonului devine inflamată sau dacă se formează un mic nodul pe tendon. Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta această patologie dacă aveți diabet, funcție tiroidiană scăzută sau artrită reumatoidă.
Tratament:
- Conservator – ortezarea degetului pentru o perioadă de 14 zile poate ameliora simptomatologia, reducând inflamația de etiologie mecanică. Se poate asocia o infiltrație locală cu un corticosteroid, care să accelereze remisiunea inflamației locale. Simultan se incearcă identificarea factorilor predispozanți metabolici și tratamentul acestora.
- Chirurgical – tenoliza flexorilor degetului afectat se poate efectua percutan, cel mai adesea cu anestezie locală sau deschis, prin intermediul unei incizii de 1-2 cm la nivelul palmei, la rădăcina degetului.
Complicații:
În cazul tenolizei percutane există riscul unei recidive datorită unei ligamentotomii incomplete. Intra și post-intervențional pot apărea leziuni neurologice – parestezii locale ce au un grad variabil de remisiune; leziuni vasculare ce pot necesita intervenții chirurgicale ulterioare; Rolul investigării preoperatorii este de a identifica o fereastră chirurgicală optimă și de a minimiza șansa complicațiilor.
Recuperare:
Reluarea activității se face în limita durerii. Habitual, pacienții vor avea un pansament de îngrijit până la 14 zile. Supravegherea post-intervențională se efectuează conform controalelor stabilite cu medicul curant sau la nevoie, în cazul apariției complicațiilor.