Infectia pulmonara cu bacilul tuberculos cunoaste o amploare fara precedent in ultimele decenii. Dupa vindecarea infectiei respiratorii primare, in anumite conditii de scadere a imunitatii, pana la 10 % din populatie va experimenta o determinare secundara osteoarticulara.
Coloana vertebrala reprezinta localizarea cea mai frecventa a afectarii extrapulmonare, cunoscuta sub numele de spondilodiscita TBC, dar si alte articulatii pot fi afectate: sold, genunchi, glezna, pumn, umar.
De obieci, dar nu obligatoriu, afectarea osteoartriculara apare la pacienti tarati, cu patologie asociata ; obeztate,i, pacienti cu afectiuni metabolice de tip diabet zaharat, pacienti oncologici sau casectici.
Tabloul simptomatic nu este specific, este dominat de:
1. durere localizata exacerbata in cursul noptii sau de efecortul fizic
2. cu marire de volum a articulatiei afectate, caldura locala, uneori cu fistulizare;
3. in cazul spondilodiscitei debutul simptomatologiei poate sa fie afectarea neurologica de tip paraplegie.
Investigatiile imagistice sunt orientative in realizarea diagnoscticului si cuprind: radiografii adresate articulatiei afectate, RMN si CT. Diagnosticul de certitudine va fi realizat exclusive in urma punctiei care va evidentia prezenta bacilului Koch la examenul bacteriologic sau histopatologic.
Tratamentul recomandat este chirurgicala si presupune asanarea si excizia abcesului tuberculos si inlocuirea spatiului articular cu un dispozitiv numit spacer, care ulterior, in conditiile realizarii sanaraii va fi inclocuit cu o endoproteza. In cazul spondiolodiscitei intreventia chirurgicala presupune asanarea si excizia abcesului tuberculos , decompresia structurilor nervoase afectate si fuziunea coloanei vertebrale
Pentru obtinerea vindecarii este absolut necesara administrarea tratamentului tuberculostatric pentru o durata de cel putin 6 luni.