Generalități:
Traumatismele osoase ale mâinii pot avea repercursiuni funcționale importante, având în vedere necesitatea lanțurilor digitale in activitatea cotidiană. Deși este vorba de oase mici, repercursiunile post-traumatice pot fi importante și nu trebuie neglijate. Fracturile oaselor mâinii pot duce la artroză, cu durere sau la deformări cu deficit funcțional asociat.
Tratament:
Se împarte, proporțional cu localizarea, geometria și severitatea afecțiunii în mai multe etape.
Conservator – Imobilizarea în aparat gipsat sau orteză, cu durată de timp ce poate varia între 4 și 10 săptămâni, depinzând de segmentele osoase afectate.
Chirurgical – Exită mai multe alternative de tratament – osteosinteză percutană cu broșe, fixator extern sau șuruburi canulate sau osteosinteză deschisă cu plăcuțe sau șuruburi. Există cazuri în care, datorită lipsei unei soluții funcționale chirurgicale se optează pentru fuziunea articulară, pentru a preveni complicații funcționale ulterioare. Fiecare procedură operatorie are ca obiectiv restaurarea nivelului de activitate post-intervențională cât mai aproape de nivelul pre-traumatic. Pacientul optează pentru alternativa terapeutică dorită după consultarea cu medicul curant.
Complicații:
Rata de complicații este direct proporțională cu gradul de invazivitate al procedurii chirurgicale alese. Intra și post-intervențional pot apărea leziuni neurologice – parestezii locale ce au un grad variabil de remisiune ce pot necesita intervenții chirurgicale ulterioare; leziuni vasculare ce pot necesita intervenții chirurgicale ulterioare; degradarea implantului, fie mecanică sau secundară unui proces infecțios ce poate necesita o revizie chirurgicală; Extragerea materialului de osteosinteză, implică o nouă intervenție chirurgicală. Rolul investigării preoperatorii este de a identifica o fereastră chirurgicală optimă și de a minimiza șansa complicațiilor.
Recuperare:
Depinzând de tipul de intervenție chirurgicală efectuată, reluarea activității se face conform indicațiilor medicului curant și în limita durerii – anumite proceduri necesitând imobilizare în atelă gipsată sau orteză sau o intervenție chirurgicală ulterioară. De obicei, pacienții vor avea un pansament de îngrijit până la 14 zile. Supravegherea post-intervențională se efectuează conform controalelor stabilite cu medicul curant sau la nevoie, în cazul apariției complicațiilor.